وبسایت شخصی علی حقانی

علم و اقتصاد و سیاست و فرهنگ

وبسایت شخصی علی حقانی

علم و اقتصاد و سیاست و فرهنگ

وبسایت شخصی علی حقانی
پیوندها

افزایش دریافت مالیات توسط دولت در دوران رکود

 

طبق آماری که از درآمدهای دولت در سال 92 تا 94 ارائه شده است ، در سال 92 دولت مبلغ 49 هزار میلیارد تومان مالیات از فعالین اقتصادی دریافت کرده است. در سال 93 ، این مبلغ با 44 درصد افزایش به مبلغ 71 هزار میلیارد تومان رسیده است. در سال 93 که یکی از سال های سخت اقتصادی در ایران بود، چگونه امکان دارد که رشد بیش از 40 درصد مالیات از فعالین اقتصادی داشته باشیم. آیا این بغیر از فشار مضاعف به بنگاه های اقتصادی نبوده است. فارغ از این که هزینه های جاری دولت شامل اضافه پرداخت به کارمندان نبوده است و حداقل افزایش حقوق را داشتند . به هر حال خلاصه تغییرات 92 به 93 این است که 22 هزار میلیارد تومان پول بیشتر از بنگاه های اقتصادی دولت گرفته است. در قدم بعدی و عجیب تر این که به اذعان همه کارشناسان ، فعالان اقتصادی و حتی خود دولت ، سال 94 سال رکود بوده است معنای ساده آن اینست که مالیات کمتری از مردم و بنگاه ها دریافت بشود چرا که سبب و نتیجه رکود کشور، رکود شرکت ها و بنگاه ها می باشد. پس منطقی و بدیهی است که دولت درصد زیادی در سال 94 ، در آمد مالیاتی اش کم می شد. اما طبق گزارش ارائه شده حدود 12% درصد رشد نسبت به سال 92 و حدود 55 درصد رشد داشته است. به بیان ساده تر مبلغ حدودی 10 هزار میلیارد تومان بیشتر از سال 93 و مبلغ حدودی 30 هزار میلیارد تومان بیشتر از سال 92 از مردم مالیات دریافت کرده است.

بدیهی است اگر اقتصاد کشور رونق داشته باشد، این عملکرد دولت مورد حمایت آحاد مردم قرار خواهد گرفت و به عنوان دستاوردی مثبت از آن تقدیر خواهد شد، لکن رکود اقتصادی در ایران مطلب پوشیده و پشت پرده ای نیست و شخص مدیر ارشد اجرایی کشور ، بارها این موضوع را بیان کرده و به رکود اقتصادی کشور اذعان داشته است.

این عملکرد اشتباه باعث شده است ، بیش از پیش به بنگاه های اقتصادی و فعالین اقتصادی فشار وارد شود. بنگاه ها ناگریز می توانند برای جبران پرداخت هایی که به دولت داده اند، کارمندان و کارگران خود را مرخص و تعدیل کنند و این گونه می شود که به تعداد بیکاران کشور افزوده می شود.

منطق و سیاست اینکه دولت می بایست در سال 94 ، حداقل مالیات را از بنگاه ها دریافت می کرد اظهر من الشمس است ، همانگونه که برای صادرات جوایزی تعیین می کنند تا بخش صادرات بتواند به سمت شکوفایی و رونق برود، در دوران رکود می بایست دولت محترم ، قبل از هر کاری تسهیلات و جوایزی برای بنگاه ها قائل می شد و آن چیزی نیست بغیر از این که مالیات کمتری از آن ها بگیرد که متأسفانه این گونه نشده است .

به هر حال امیدواریم همانگونه که در شعارها  و سخنرانی های مسئولین محترم تکرار می شود، حمایت از بخش های اقتصادی بصورت عملی و واقعی محقق شود تا شاهد تعطیلی و بسته شدن کارخانجات و صنایع و شرکت ها نباشیم.